top of page
Foto van schrijverKim Spook

Mooi speelgoed voor het kinderboekenweek thema 'bij mij thuis'

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023


Mooiste poppen

'Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!'


Bovenstaande komt uit het persbericht over het thema van de kinderboekenweek 2023. Aandacht voor zoveel aspecten van 'thuis zijn'. Boeken vormen een prachtig startpunt voor een gesprek, voor een verhaal, voor spel. Maar... mooi spel komt het allermeest tot uiting met mooi materiaal. En laten wij nu net een selectie van het allermooiste speelgoed verkopen! Om het thema 'bij mij thuis' nog meer vorm te geven in de klas hebben wij een aantal mooie tips verzamelt:


  1. Potloden, stiften & waskrijt Herkenbaarheid voor ieder kind in de klas is zo belangrijk. Dat ieder kind zich gezien voelt en er mag zijn. Een roze kleur 'huidskleur' noemen is dus echt minder handig. Het gesprek voeren over de verschillen in huidskleur en dit ook aan de tekentafel altijd als vanzelfsprekendheid aanbieden is hierbij zo belangrijk. Eigenlijk dus niet alleen tijdens dit thema maar.. als je deze materialen nog niet hebt in de klas of thuis is dit thema een prachtige start om het gesprek te openen. Met een spiegel erbij zorgt het voor nog meer verdieping!

  2. Poppen Eigenlijk geldt hierbij hetzelfde als hierboven. Verschillende poppen met verschillende etnische achtergronden in je huis(hoek) maakt de diverse samenleving meteen zichtbaar. In spel kan er aan de slag gegaan worden! Juist in rollenspel komt dit thema tot leven. Zeker bij jonge kinderen zie je zoveel van hun wereld terug in het spel, het is een manier om alles wat er gebeurt te verwerken en zich eigen te maken. Het kan zomaar zijn dat je veel leert over het thuis van de kinderen en dat er in de huishoek de mooiste gesprekken ontstaan tussen kinderen waarbij de overeenkomsten én verschillen duidelijk worden én er mogen zijn!

  3. Huisjes Grimms Houten materiaal. Materiaal wat je voor meerdere thema's en perioden in kan zetten en wat zo fijn voelt. Deze huisjes horen daar absoluut bij! In de set zitten 14 houten huisjes waarmee kinderen meteen een eigen straat/stad/wereld kunnen creëren. Zeker in combinatie met (houten) poppetjes, loose parts, houten bomen of de waytoplay autobaan zijn de mogelijkheden eindeloos. Wil je er in de klas nog wat meer doelen aan verbinden: leg er dan eens wat losse cijfers bij. Als de kids er klaar voor zijn komen daar ook nog leuke verwerkingen uit.

  4. Spiegels Het leren kennen van de wereld begint bij het leren kennen van jezelf. Hoe zie jij er uit? Wat voor haren heb je? En je ogen? Wat zijn je lievelingskleren? Spiegels zijn voor heel jonge kinderen al een magisch gebeuren maar leiden bij eigenlijk alle jonge kinderen tot momenten van verwondering. Dit kan zo simpel zijn als een gewone spiegel maar er zijn ook nog volop andere mogelijkheden. Zo bestaan er prachtige houten spiegelblokken waarmee kinderen zelf mooie gebouwen kunnen maken maar waarmee ze ook zichzelf kunnen zien. Daarnaast hebben we ook heel mooie cijfers en letters met spiegeloppervlak. Leuk om een sensobak, de lichttafel of de bouwhoek mee te verrijken.

  5. Fantasiehuisjes Grimms Negen verschillende huisjes hebben we in ons assortiment. De ene vorm is nog bijzonderder dan de andere en in elk van de huisjes zouden wij wel willen wonen. Een los huisje is prachtig in een sensotafel, een combinatie van de huisjes zijn een mooie verrijking van je wereldspelhoek maar het kan ook een fijne aanleiding zijn om ontwerpers van de kinderen te maken. Hoe zou hun favoriete fantasiehuis eruit zien? Kunnen ze deze tekenen? Of kunnen we er zelfs een maken van hout of van kosteloos materiaal?

  6. Stickers grachtenpanden Bouwen ze in jullie bouwhoek ook vooral de hoogste torens (die vervolgens ietwat gevaarlijk omvallen)? Af en toe is het lekker als we iets toevoegen in de bouwhoek zodat het spel wat meer mogelijkheden heeft. De stickers van de grachtenpanden zijn gemaakt voor de Haagse Set. Plak ze op 10 hoge blokken en deze 10 blokken zijn vanaf nu 10 huisjes in de straat. Leuk met dit thema maar ook in de thema Sint/Kerst fijn om onderdeel van je bouwhoek te laten zijn. Bij ons veranderde het torens bouwen in straten maken, huizen, leefomgevingen eromheen bouwen, tellen, rollenspel, etc.

  7. Vulling sensobak Vast onderdeel, zowel thuis als in de klas, is de sensorische ontdekbak. De invulling verandert regelmatig. Op school hebben we vaak zelfs 2 plekken (een Ikea tafel én een losse senso bak). Voor dit thema ontwikkelden we verschillende opties. Onze lievelings: het suikerfeest. Met een beetje hulp van onze allerliefste ex-collega onderwijsassistent die goede tips had over de kleuren én het suikerfeest ook echt vierde elk jaar maakten we dit setje. Kan natuurlijk als basis van het suikerfeest maar kan ook symbool staan voor het geloof of de arabische wereld. Daarnaast maakten we ook versiervormen van verschillende soorten huizen. In wat voor huis woon jij? Belangrijkste doel: voelen en ervaren met kleine materialen. Reuze goed voor de fijne motoriek.

  8. Sensory play stones Speelattributen die perfect tegen het onstuimige weer in Nederland kunnen en waardoor een thema ook buiten door kan gaan. Dat is toch wel de droom! Overal speelmogelijkheden die verdiepen. De sensory play stones van Yellow Door zijn hiervoor echt perfect. Ze zijn gemaakt van een combinatie van hars en steen en dat maakt ze (bijna) onbreekbaar. Daarnaast zijn ze goed af te wassen dus kunnen gewoon buiten blijven liggen. Twee varianten zijn er die perfect bij dit thema passen. De eerste variant betreft eten over de wereld en de andere variant zijn broodjes van over de wereld. Beide echt leuk en dus keuze voor wat het best past bij de kids in jouw klas en de invulling van je thema.

  9. Hartjes Lief zijn voor elkaar, elkaar gaan begrijpen, fijne complimenten geven. De kinderen in onze klas hebben hier nog een boel in te leren maar wat is het belangrijk. Altijd! Maar bij dit thema, zo aan het begin van het jaar, is het fijn er nog iets bewuster mee bezig te zijn. Twee sets met hartjes hebben we. Ten eerste een prachtige houten variant van Grimms. Een mooie aanvulling op de wereldspel of bouwhoek maar ook fijn om activiteiten mee te verzinnen in de kring! Lieve werkvormen met complimenten geven aan elkaar, met hartjes uitdelen aan iemand die je vandaag heel goed heeft geholpen, met hartjes uitdelen aan iemand van wie je vandaag iets nieuws hebt geleert, etc. etc. Daarnaast is er ook een mooie sensorische variant van Yellow Door. Mooi in een ontdekbak. Of kijk eens op de site van Juf Sara want zij heeft een aantal gratis activiteiten ontworpen rondom deze hartjes.

Veel speelplezier!!!

Grimms hartjes


154 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page